Д-р ЕМИЛ БОЯДЖИЕВ-СПЕЦИАЛИСТ ОРАЛНА ХИРУРГИЯ И ИМПЛАНТОЛОГИЯ

ИМПЛАНТОЛОГИЯ

имплантология

Колкото по-малко е числото на оставащите зъби , толкова по- трудно е реализирането на адекватно протезиране. С цяла протеза, често е невъзможно постигането на дълготрайно съвършено функциониране, вследствие настъпващите промени в челюстта и венците. Протезата не стои добре и не може да се контролира.

В много такива случаи, зъбните имплантати предлагат по-добро решение. Имплантатите заменят липсващи зъби, включително корена. Те са вградени в челюстта на мястото на старите липсващи зъби. Докато имплантата зараства, костта се интегрира към него, така че в края на краищата той е стабилно закотвен в костта. По време на лекуването или времето за зарастване, което продължава от четири до шест месеца, имплантата лежи под венеца в устата, като го защитава по време на тази фаза. След това в имплантата се завинтва надстройка, за която се фиксира навата корона "новият зъб". Имплантата поема натискът от дъвченето вместо коренът, и нежно го въвежда в челюстта, почти като естественият зъб. Това е иновационно зъбно лечение като алтернативна възможност, когато вие избирате вашите нови зъби.

С КАКВИ ИМПЛАНТАТИ РАБОТЯ ?

В Дентална практика “Д-р Емил Бояджиев” прилагам титанови интраосални винтови имплантати изработени от чист титан 99,99%.

  • ANKYLOS на фирма DENTSPLY FRIADENT www.friadent.de за изработване на единични корони; за изработване на мостове; за стабилизиране на цели протези
  • Mis - Implants www.mis-implants.com за изработване на единични корони; за изработване на мостове; за стабилизиране на цели протези

 

Избрал съм тези имплантни системи защото са много надежни, доказали предимствата си през годините, имат широка дистрибуторска мрежа в целия  свят и практически с тях мога да реша всеки клиничен случай.

КАКВИ СА СЛУЧАИТЕ, В КОИТО ИМПЛАНТАТИТЕ
МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗПОЛЗВАНИ?

 .

  Ще дам няколко примера, за да илюстрирам кога имплантатите могат да бъдат използувани като алтернатива на традиционното протезиране

  1.Когато единични зъби трябва да бъдат заменени

За да се избегне нуждата зъболекарят да изпилява здрави прилежащи зъби, имплантата е показан като начин на закриване на дупката между зъбите.

 Зъбните имплантати служат за заместване на единичен зъб, когато върху имплантата се поставя коронка, група липсващи зъби или за създаване на опори за закрепване на неподвижна зъбна протеза т.н. мост или стабилизиране на цели подвижни протези. Неподвижните протези фиксирани върху имплантати създават функционален и естетичен комфорт на пациента

  2. Когато един или повече зъби липсват в края на зъбните редици в горната или долна челюст.

Когато се употребяват общоприети средства за възстановяване, единственото възможно решение е подвижна протеза. В този случай, имплантатите, създават базата за постоянно фиксирани мостове.

  3.Когато има големи дефекти между няколко оставащи зъби.

Импантатите се поставят в местата на липсващите зъби и заедно с останалите естествени зъби те представляват опори за зъбната протеза. Тя може да бъде фиксирана или подвижна в зависимост от ситуацията.

  4. Когато на пациента му липсват собствени зъби.

Подвижната цяла протеза се държи на място само от венеца. Ако се използват имплантати, протезата стабилно се държи на място, като по този начин я предпазват от изплъзване по време на говорене и хранене.

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ
Пациент с тотално обеззъбяване, на който бяха поставени 12 имплантата Ankylos и протезиран с фиксирани металокерамични мостове.

Много често в горната челюст, имаме недостатъчно място за поставянето на имплантът поради специфичната анатомия ма максиларния синус и това налага  извършването на латерален синус лифтинг .Синус лифтингът като понятие представлява повдигането на пода на горночелюстния синус при недостатъчен костен обем за поставяне на имплантати. Това е една процедура, която се налага сравнително често при протезиране с имплантати, тъй като след екстракцията на естествените зъби на пациента започва бърза загуба на костния обем на алвеоларния гребен на горната челюст. Основната идея на повдигането на синусите е между синусната лигавица и наличната горночелюстна кост да се постави присадка, която с течение на времето да се интегрира към наличната кост или да се резорбира и да се замести със здрава кост.
КОЛКО СТРУВА ЛЕЧЕНИЕТО С ИМПЛАНТИ?

Най-често пациентите ми се интересуват за цената на лечението с импланти. За съжаление точна цена не е възможно да се даде докато не се проведе щателен преглед , необходимите рентгенови изследвания и се уточни вида на протезната конструкция.
Лечението протича на няколко етапа и тук ще се опитам да обясня етапите и евентуалната им стойност.
Първият етап е свързан с обстоен преглед на пациента, назначаване на рентгенови и параклинични изследвания и изработването на имплантологичен шаблон.
Във вторият етап се извършва имплантирането като тук цената зависи от вида на използваната имплантна система, броя на поставените импланти,необходимостта от увеличаване на костната ложа и свързаните с това хирургични процедури. Аз работя с три имплантни системи с които мога да реша всеки клиничен случай. Ако е необходимо увеличаване на костната ложа и свързаните с това хирургични процедури цената се коригира в зависимост от вложените материали и допълнителния труд.
В третият етап се изработва протезната конструкция като тук цената се определя от вида на използваните надстройки, вида на протезната конструкция и материала от който ще бъде изработена, както и от зъботехника който ще я изработи. Всички тези параметри са въпрос на договор между пациент и зъболекар за това ми е трудно да ви  дам предполагаема цена.
За повече въпроси използвайте формата за контакт на сайта ми.
КОЛКО СТРУВА ЛЕЧЕНИЕТО С ИМПЛАНТИ В КАБИНЕТА НА Д_р ЕМИЛ БОЯДЖИЕВ?
Ще се опитам максимално ясно, без да изчерпвам всички възможни варианти за лечение, да опиша образуването на цената за един имплант и за трите имплантни системи, които използвам в своята практика.
Първи етап:
1 Обстоен преглед-15лв
2.Разчитане на рентгенови изследвания и планиране - 40лв
3.Изработване на имплантологичен шаблон- 60лв
Втори етап:
1 Цена на всички необходими инструменти за извършване на имплантиране на един имплант и протезиране(Имплант, сулкосформер,  стандартна надстройка, трансфер, аналог,Фреза)
   1.1 Имплант IS NEOBIOTEC (вносител фирма "Ралев Дентал")-600лв
   1.2Имплант ANKYLOS plus 870лв
2.Цена за труд , консумативи и помощен персонал-300лв
Трети етап:
Изработване на корона от металокерамика- 210лв
ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ И ВЪЗМОЖНИ УСЛОЖНЕНИЯ ПРИ ПОСТАВЯНЕ НА ЗЪБНИ ИМПЛАНТИ

1 - абсолютни противопоказания
Имплантите не могат да бъдат поставени в следните ситуации:


Сърце:
• Сърдечно-съдови заболявания, засягащи клапите ,
• Инфаркти,
• Тежка сърдечна недостатъчност, кардиомиопатия

Разни:
• Активен рак, някои заболявания на костите (остеомалация, болест на Paget, синдром на крехки кости и др.),
• Имунологични заболявания , имуносупресивно лечение, клинично изявен СПИН, очаквана трансплантация на орган,
• Някои психични заболявания,
Силно облъчени кости на челюстта (лъчетерапия ),
• Лечение на остеопороза или някои видове рак с бифосфонати
(Под формата на таблетки: Actonel ®, Fosamax ®, DIDRONEL ®, LYTOS ®, SKELID. ® и др.
и по-специално като инжекции: Zometa ®, Aredia ® и др.), дори няколко години преди това.

Усложненията при наличието на тези заболявания могат да бъдат сериозни. 

Възраст:
• Деца: не преди да спре растежа на челюстните кости (17-18 години).
От друга страна напреднала възраст не представлява проблем, ако общото състояние на пациента е добро.

2 - Относителни противопоказания
Индикацията, за поставянето на импланти, се оценява индивидуално, в следните случаи :


• Диабет (особено инсулин-зависим),
• Ангина пекторис (стенокардия),
•  Серопозитивност (абсолютно противопоказание за клинично изявен СПИН),
• Значителна консумация на тютюн
• Някои психични заболявания,
•Лъчетерапия на врата или лицето (в зависимост от зоната, количеството на радиация, локализация на раковите лезии и т.н.),
• Някои автоимунни  заболявания,
• Наркотици и алкохолна зависимост,
• Бременност

 

3 - относителни локални ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ
Индикацията, за поставянето на импланти, се оценява индивидуално, в следните случаи :


• Недостатъчно количество на кост.
• Определени заболявания на лигавицата на устата.
• Пародонталните заболявания (отлепване на зъбите),  необходимо е почистване на венците и първо стабилизиране на болестта.
• Тежко скърцане или стискане на зъбите.
• Не балансирана артикулация между горните и долните зъби.
• Инфекции в съседните зъби (джобове, кисти, грануломи), специално синузит.
• Лоша хигиена на устната кухина и зъбите.

Разбира се, този списък не е изчерпателен и е изцяло от компетентността на имплантолога, който ви преглежда  да задава въпроси, за да установи някакви противопоказания.

 

Непосредствените усложнения

РИСК от анестезията: Въпреки че се извършва под местна упойка в по-голямата част от случаите,  риска от упойка никога не е нула. Алергия, макар и изключително рядко, винаги е възможна. Въпреки това, този вид анестезия е много широко използвана и субектите "в риск" често  са известни.

Остеоинтеграцията на импланта (погрешно наречена "отхвърляне" ): Това става ясно в следващите седмици или месеци, които следват поставяне на импланта.
Използваният материал е чист титан, чиито физически и биологични свойства са много добре познати. Титанът е използван в продължение на много години в ортопедичната хирургия . Той се понася много добре от организма и досега не са докладвани случаи на отхвърляне или алергични реакции .
Костните клетки не са колонизирали повърхността на импланта и той е мобилен в костта. Така че имплантът ще трябва да бъде премахнат. Поради тази причина ние обикновено чакаме от 2 до 6 месеца преди да протезираме  върху импланта.
Причините не винаги са идентифицирани, обаче, тютюнопушенето  и лошата хигиена играят значителна роля.
Като цяло, това включва 5% от поставените импланти. 100% успеваемост не съществува при лечението с импланти.
Въпреки това, ако е възможно, имплант може да бъде отново поставен  няколко седмици или месеци по-късно, и доста често, този втори опит е успешен.

Инфекции: постоперативни инфекции са редки.
Поради тази причина се предписва антибиотична терапия, тъй като условията на асептиката трябва да бъде възможно най-близо до абсолютната и трябва да се избягва интервенция, когато организма е отслабен (от друга инфекция, лошо контролиран диабет и др.)

Кръвоизливи: Както при всяка хирургия, кръвоизлив или хематом може да се получи, но той не е сериозен в по-голямата част от случаите.

Поражения на нервите: В долната челюст (мандибула) се намира нерв, инервиращ устните и брадичката, който минава  в костта (в областта на предкътниците и кътниците). Поради тази причина се изисква сканиране за да се локализира точно, и понякога, ако дълбочината на костта е недостатъчно, ще ви бъде отказано имплант в тази област.
Много рядко нерва може да бъде докоснат, докато се поставя импланта (поради техническа грешка, лошо разбиране на сканирането, или пациента се движи в момента на пробиване, т.н.), или след това следствие на натиск от хематом или оток.
Това води до намаляване на чувствителността на устните и брадичката (не парализа). Тези нарушения обикновено са обратими при подходящо лечение.
По изключение може да има и лезия на езичния нерв, който дава анестезия на върха на езика.

Късни усложнения

Късно недостатъчност - няколко години след поставянето може да се дължи на механични фактори, разхлабване на импланта (като естествен зъб ), липса на хигиена или влошено здравословно състояние.

Това води до загуба на импланта  или по-рядко фрактура.

Оттук и важността на много строга хигиена и редовни прегледи.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg